Jak uvést příklady rybníků?

Obsah

Jak uvést příklady rybníků?

Jak uvést příklady rybníků?

Žák uvede příklady příbřežních a vodních rostlin rybníků. Uvede příklady obyvatel rákosin, živoči- chů žijících pod a nad hladinou rybníků. U vybra- ných druhů popíše specifi ka jejich života.

Co jsou rybníky a jeho okolí?

Život v rybníce a jeho okolí Rybníky jsou umělé vodní nádrže. Vytvořili je naši předkové, většinou pro chov ryb. Bývají ozdobou krajiny. Lidé u nich rádi odpočívají. I dnes v některých oblastech vznikají užitečné vodní nádrže například zatopením starých lomů a dolů.

Jak funguje rybník v krajině?

Důležitou funkcí rybníku je zadržování vody (retence) v krajině: Vodní kapacita rybníku vyrovnává průtok a tlumí povodňovou vlnu. Některé rybníky plní úlohu protipožární vodní nádrže, proto se nenechávají dlouhodobě vypouštěné.

Kde postavit hráz rybníka?

Hráz rybníka 1 Hráz je postavena z místních přírodních materiálů. Vzdušná strana hráze a koruna je zpevněna duby a další vegetací. Po... 2 Berma je nápadné zesílení hráze u paty. 3 Bezpečnostní přeliv (jalový splav) zabraňuje přelití vody přes korunu a následné protržení hráze. 4 Česle znemožňují vyplavení ryb bezpečnostním přelivem. 5 Odtokové potrubí odvádí vodu z rybníka. Vzácně... More ...

Související příspěvky: