Co je Ferritin v krvi?

Obsah

Co je Ferritin v krvi?

Co je Ferritin v krvi?

Ferritin je molekula, v rámci které se v těle ukládá železo - volné železo je totiž toxické. Ferritin se v určitém množství uvolňuje do krve. Zvýšená hladina ferritinu v krvi, stejně jako snížená hladina ferritinu, je ukazatelem některých onemocnění.

Co je vyšetření feritinu?

Vyšetření feritinu seneprovádí většinou samostatně, ale bývá doplněno vyšetřením hladiny železa v krvi, hladiny transferinu a vyšetřením celkové vazebné kapacity krevní plazmy pro železo. Jak již bylo řečeno, feritin nám ukazuje jaká je celková zásoba železa v těle.

Jaké jsou příčiny zvýšené hladiny feritinu?

Zvýšená hladina ferritinu 1 Příčiny zvýšené hladiny feritinu. Pokud je feritinu, potažmo tedy železa, v těle moc (správná hodnota je cca 4–6 gramů), pak je to důsledek buď nadbytečného přísunu, nebo nedostatečného zpracovávání a ... 2 Projevy nadbytku železa. Nadbytek (podobně jako nedostatek) železa v těle může způsobit závažné komplikace vedoucí k poškození zdraví. 3 Možnosti snižování množství železa. Rozšířený léčebný postup je znám pod lidovým pojmenováním „pustit žilou“, kdy je pacientovi pravidelně odebírána žilní krev.

Související příspěvky: