Kde jsou ledovce rozloženy?

Obsah

Kde jsou ledovce rozloženy?

Kde jsou ledovce rozloženy?

Ledovce jsou na Zemi rozloženy velmi nerovnoměrně. Téměř 90 % jejich celkové plochy připadá na gigantický ledový kontinent Antarktidu, a o něco více než 8 % - na Grónsko. Celková zásoba vody na planetě Zemi činí 1 390 milionů km³. Ledovce – to je 70% sladké vody.

Kde jsou ledovce na Zemi?

Ledovce, které pokrývají 10 % zemského povrchu hrají klíčovou roli při zachování klimatické rovnováhy planety. Ledovce jsou na Zemi rozloženy velmi nerovnoměrně. Téměř 90 % jejich celkové plochy připadá na gigantický ledový kontinent Antarktidu, a o něco více než 8 % - na Grónsko. Celková zásoba vody na planetě Zemi činí 1 390 milionů km³.

Kde vzniká ledovec?

Místo, kde ledovec vzniká se odborně nazývá kar neboli česky ledovcový kotel, následně sestupuje ledovcovým údolím tzv. trogem až k místu, kde začíná odtávat, či se případně odlamovat (tzv. telení ledovců) do moře . Ledovec Perito Moreno v Patagonii, Argentina.

Jaké jsou druhy ledovcové eroze?

Rozlišujeme několik základních druhů ledovcové eroze : 1 brázdění ( exarace) – postupující ledovec před sebou tlačí úlomky, které pod velikým tlakem ryjí podložní horninu, čímž... 2 odlamování ( detrakce) – změny teplot mají za následek roztávání a následné zamrzání vody pod ledovcem, ta se částečně... 3 ohlazování ( abraze) a obrušování ( deterze) – části unášené ledovcem se... More ...

Související příspěvky: