Proč je celková alkalita příliš nízká?

Obsah

Proč je celková alkalita příliš nízká?

Proč je celková alkalita příliš nízká?

To, že nelze jednoduše spočítat, o kolik se pH změní, způsobuje právě hodnota celkové alkality. Je-li tato hodnota příliš vysoká, bývá také příliš vysoké pH, a navíc vykazuje vysokou míru stability - má tzv. vysoké pufrační schopnosti. Je-li celková alkalita (CA) příliš nízká, pH není stabilní a má velmi velké a časté výkyvy.

Jaká je celková alkalita ve vodě?

Příliš vysoká celková alkalita je tedy dána vysokým obsahem hydrogenuhličitanových aniontů. Voda s vysokou CA má velkou neutralizační kapacitu a je velmi nesnadné změnit její pH. Nejdřív je nutné spotřebovat, zneutralizovat, ve vodě přítomné hydrogenuhličitanové anionty a teprve poté se začne pH měnit.

Jak snížit hodnotu alkality vody?

Takového snížení pH ale nelze dosáhnout standardním dávkováním přípravků na snížení pH, protože pH je nutné snížit až na hodnoty kolem 4,00. Vyhláška č. 135/2004 Sb. neukládá povinnost sledovat jako jeden z parametrů kvality vody hodnotu celkové alkality.

Jak zvýšení alkality dosáhnout?

Zvýšení alkality lze dosáhnout použitím přípravku Alkalita Snížení alkality je podstatně složitější, musí se upravit pH vody na hodnotu 4–5. Takto nízké pH je velmi nepříznivé pro všechny kovové části bazénu a proto se v praxi tato metoda příliš nepoužívá.

Související příspěvky: