Proč je pleurální výpotek nebezpečný?

Obsah

Proč je pleurální výpotek nebezpečný?

Proč je pleurální výpotek nebezpečný?

Pleurální výpotek je nebezpečný stav, který může probíhat i skrytě bez příznaků nebo se projevit zhoršujícím se dýcháním a kašlem. Každý takový stav je nutné konzultovat s lékařem a neprodleně začít léčit, aby se předešlo vážným komplikacím ohrožující lidský život.

Co jsou příznaky pleurálního výpotku?

Pleurální výpotek 1 Subjektivní příznaky a objektivní nález. Nejčastějšími příznaky pleurálního výpotku jsou dušnost a bolest na hrudi. ... 2 Pomocné diagnostické metody. Rentgenové vyšetření hrudníku je prvořadým zobrazovacím vyšetřením. Nejsou-li mezi nástěnnou a útrobní pleurou srůsty, je pleurální výpotek uložen v nejnižších úsecích pohrudniční dutiny. 3 Příčiny pleurálního výpotku. Srdeční selhání zvyšuje krevní tlak v plicních vlásečnicích a je tak nejčastější příčinou nezánětlivého pleurálního výpotku (transsudátu).

Jak velká je Pleurální dutina?

Pleurální dutina je prostor mezi parietální a viscerální pleurou široký 10 až 30 micronů. Povrch pleury u člověka vážícího 70 kg je přibližně 4000 cm2. Objem intrapleurální tekutiny je 0,1 až 0,2 ml/kg tělesné hmotnosti, tedy méně než 15 ml. Je to čirá bezbarvá

Může jít o poranění pleurální dutiny?

Třetím důvodem, dosud nezmíněným, může být poranění hrudní stěny, resp. cév, které jí procházejí. Do pleurální dutiny se tak může dostat krev, vzniká hemothorax, nebo lymfa, pak mluvíme o chylothoraxu. Přítomnost vody na plicích se projevuje ztíženým dýcháním, dušností, popř. kašlem. Může být bolest na hrudi.

Související příspěvky: