Co vytvářejí rostliny a sinice?

Obsah

Co vytvářejí rostliny a sinice?

Co vytvářejí rostliny a sinice?

Producenti (zelené rostliny a sinice) vytvářejí (produ- kují) z vody a oxidu uhliči- tého, za přítomnosti světla a chlorofylu živiny – cukry. Mají schopnost provádět fotosyntézu. Jsou tedy schopné živit se sami.

Proč se světlo nepřizpůsobovalo rostlinám?

Světlo se tedy nepřizpůsobilo a nepřizpůsobuje rostlinám, ale rostliny se při svém vývoji přizpůsobovaly světelným podmínkám. Mimochodem Slunce od vzniku galaxie světelné podmínky prakticky nezměnilo.

Co potřebuje světlo?

A potřebuje k tomu světlo. Jenže jak jsme si již řekli, potřebuje co nejvíce objemu světla za den nebo rok a toto světlo zaručí na Zemi pouze difúzní složka slunečního záření. (pokud neuvažujeme umělé elektrické osvětlení) A pokud chce vědět kolik světla je difúzní složka, je to cca až 40.000 luxů (40% z globálního záření 100.000 luxů).

Co potřebuje rostlina pro svůj růst?

Z hlediska světla obecně rostlina potřebuje pro svůj růst a existenci (využije pro fotosyntézu): 1 veškeré difúzní světlo ze slunečního záření které je rozptýlené, všudepřítomné, jako např. v létě při zatažené obloze... 2 světlo je k dispozici 60% času v průběhu roku, což je v průměru 14,4 hodin za den a 3 má svůj cyklus, východ slunce „ráno“ a západ slunce „večer“ More ...

Související příspěvky: