Co se týče rychlosti světla?

Obsah

Co se týče rychlosti světla?

Co se týče rychlosti světla?

Když říkáme, že rychlost světla nelze překonat, říkáme tím vlastně, že následky vždy přichází až po svých příčinách. Kdyby hmotné těleso někdy dosáhlo rychlosti světla, mělo by nekonečnou hmotnost a k jeho urychlení by bylo třeba vynaložit nekonečné množství energie (tedy více energie, než kolik obsahuje celý vesmír).

Proč je pro nás rychlosti světla zakázanou oblastí?

PROČ JE PRO NÁS RYCHLOSTI SVĚTLA ZAKÁZANOU OBLASTÍ? Překročení rychlosti světla je nemožné proto, že by to znamenalo zborcení posloupnosti příčin a následků, z jistých vztažných soustav by bylo možno vidět, že nadsvětelně rychlý signál někam dorazil dřív, než byl odjinud vyslán.

Co znamená nepřekračitelnost rychlosti světla?

Nepřekračitelnost rychlosti světla znamená, že dokonce ani informace se nemohou předávat okamžitě. Například kdybychom chtěli zjistit, jak vypadá nějaký objekt, který je od nás vzdálen 300 000 km, dozvěděli bychom se to nejdříve za sekundu.

Jaká je rychlost světla ve vakuu?

Rychlost světla (nebo jiného elektromagnetického záření) ve vakuu (stručně též "světelná rychlost" bez nutnosti uvádět ještě "ve vakuu") je definována jako fázová rychlost postupného elektromagnetického vlnění ve vakuu.

Související příspěvky: