Kdo je povinen předvolat svědek o trestném činu?

Obsah

Kdo je povinen předvolat svědek o trestném činu?

Kdo je povinen předvolat svědek o trestném činu?

Každý je povinen na předvolání se dostavit a vypovídat jako svědek o tom, co je mu známo o trestném činu a o pachateli nebo o okolnostech důležitých pro trestní řízení. Jestliže se svědek, ač byl řádně předvolán, bez dostatečné omluvy nedostaví, může být předveden.

Co najdu na předvolání?

Co najdu na předvolání? Informaci o tom, k jaké věci jste předvolán, datum, čas a místo konání (adresa soudu, označení místnosti, případně poschodí). Najdete zde také poučení o tom, co nastane, když se k soudu nedostavíte a neomluvíte. Co když se nemohu z vážného důvodu dostavit?

Jak si vzít předvolání do soudu?

Nejste si jisti, co si vzít s sebou, co naopak nechat doma, jak probíhá osobní prohlídka při vstupu do budovy soudu a jak se chovat během samotného soudního jednání? Co najdu na předvolání? Informaci o tom, k jaké věci jste předvolán, datum, čas a místo konání (adresa soudu, označení místnosti, případně poschodí).

Proč je svědecká výpověď oběti trestného činu?

Svědecká výpověď oběti trestného činu, která trestný čin přímo zažila, bývá pro trestní řízení a objasnění trestného činu obzvláště důležitá. Výslechy svědků provádí jednak policisté v rámci vyšetřování trestného činu, jednak jsou svědci vyslýcháni soudcem při jednání před soudem.

Související příspěvky: