Jaké jsou mezní hodnoty oxidu siřičitého v vínech a moštech?

Obsah

Jaké jsou mezní hodnoty oxidu siřičitého v vínech a moštech?

Jaké jsou mezní hodnoty oxidu siřičitého v vínech a moštech?

Ošetření oxidem siřičitým je povoleným enologickým postupem také u vín, která jsou produkována v režimu BIO, pro tato vína jsou ovšem stanoveny nižší povolené mezní hodnoty koncentrace SO 2. Mezní hodnoty koncentrace oxidu siřičitého ve vínech a moštech stanovuje nařízení evropské komise (ES) 606/2009.

K čemu se oxid siřičitý používá?

Mnoho vinařů používá oxid siřičitý kromě k ošetření a stabilizaci vín, také k dezinfekci sudů a ke sterilizaci výrobních prostor. Používání oxidu siřičitého s sebou nese mnoho úskalí, kterým se lze vyvarovat striktním dodržováním správných enologických postupů.

Proč je oxid siřičitý nepostradatelný?

Z technologického hlediska je ve vinařství oxid siřičitý nepostradatelný. Své uplatnění nachází mezi vinaři zejména díky jeho antiseptickým a antioxidačním vlastnostem. Neméně důležitá je jeho schopnost inhibovat oxidační enzymy, působit jako redukční činidlo a udržovat tedy redoxní potenciál.

Jak je oxid siřičitý těžší?

Vzorec oxidu siřičitého umožňuje stanovit jeho relativní molekulární a molární hmotnost: Mr (SO 2) = 64,066, M = 64,066 g / mol (lze zaokrouhlit na 64 g / mol). Tento plyn je téměř 2,3krát těžší než vzduch (M (vzduch) = 29 g / mol). Oxid má ostrý, specifický zápach hořící síry, který se obtížně mýlí s ostatními.

Související příspěvky: