Jak vybrat teploměr na rtuť?

Obsah

Jak vybrat teploměr na rtuť?

Jak vybrat teploměr na rtuť?

Alternativ ke klasickým rtuťovým teploměrům je na trhu celá řada. Od galiových teploměrů, které vypadají a fungují podobně jako rtuťové, až po digitální přístroje, které snímají teplotu při dotyku nebo zcela bezkontaktně. Časopis TEST otestoval 8 elektronických teploměrů.

Jak se zbavit rtuti z teploměru?

S ostatními nebezpečnými odpady je zpravidla nejlepší jít do sběrného dvora, ale v případě malého množství rtuti z teploměru je lepší donést rtuť do lékárny. Pokud se vám doma rozbije teploměr, je nutné dát velký pozor, abyste našli a "sehnali" dohromady všechny kapičky rtuti.

Jak postupovat při likvidaci rtuti z teploměru?

Jak postupovat při likvidaci rtuti z rozbitého teploměru, popisuje Toxikologické informační středisko: 1 Nepouštějte na kontaminované místo děti a domácí zvířata. 2 Oblékněte si starší oblečení a boty, nasaďte si gumové rukavice. 3 NIKDY kontaminované místo nevysávejte. Rtuťové páry z vysavače by se následně uvolňovaly do vzduchu. NIKDY... More ...

Proč se z rtuti uvolňuje teploměr?

Uživatelé rtuťových teploměrů mohou být jedním z jejích zdrojů v prostředí i zdrojem zdravotního rizika pro sebe sama. Rtuť z rozbitého teploměru kvůli své toxicitě totiž rozhodně nepatří do komunálního odpadu. Pro lidské zdraví jsou z rozbitého teploměru nebezpečné hlavně páry, které se z rtuti uvolňují.

Související příspěvky: