Kdo byl nejhůře užívat Vitamin B12?

Obsah

Kdo byl nejhůře užívat Vitamin B12?

Kdo byl nejhůře užívat Vitamin B12?

Vůbec nejhůře ale dopadli kuřáci, kteří užívali pravidelně vitamin B12 – pokud si denně dávali více než 55 mikrogramů této látky, riziko vzniku rakoviny plic bylo čtyřikrát větší. Zajímavé je, že všechny tyto údaje byly zjištěny pouze u mužů, u žen se tato rizika nepodařilo najít.

Jak se zapomínat na nedostatek vitamínu B12?

U starších lidí se na tyto projevy nedostatku vitamínu B12 často zapomíná, i když jsou osoby starší 60 let náchylnější k nedostatku vitamínu B12, protože se u nich postupně zhoršuje vstřebávání živin. Proto by se při léčbě poruch mobility u těchto osob nemělo zapomínat na suplementaci (doplnění) vitamínu B12.

Kde se Vitamin B12 vyskytuje?

Ve významném množství se vitamin B12 vyskytuje v potravinách živočišného původu. Ve vysokých koncentracích hlavně v játrech, ledvinách a mase, ale dobrým zdrojem jsou i vaječné žloutky, ryby, mléko nebo sýry.

Kde se nachází vitamín B12 v potravinách?

Vitamín B12 se nachází v celé řadě potravin živočišného původu, zejména pak v hovězím či vepřovém mase, rybách, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích. Často se také přidává do dalších potravin, jako jsou například některé druhy pečiva a chleba nebo rostlinné mléko. Bohužel je nedostatek vitamínu B12 poměrně častý, zejména u starší populace ( 1 ).

Související příspěvky: