Jak vybrat starou dovolenou?

Obsah

Jak vybrat starou dovolenou?

Jak vybrat starou dovolenou?

Výběr staré dovolené. Starou dovolenou si můžete vybrat během následujícího kalendářního roku. Do poloviny roku je to právo zaměstnavatele, který vám může určit termín výběru této staré dovolené. V tom případě vám zvolený termín musí oznámit alespoň čtrnáct dní předem a písemně.

Kdy je nárok na dovolenou zkrácen?

Pokud jste v práci nepřítomen z důvodu dlouhodobé nemoci či hospitalizace od 1. října začne se Vám nárok na dovolenou krátit až po prvních 100 zmeškaných pracovních směn o jednu dvanáctinu a vždy o jednu dvanáctinu po každých dalších 21 pracovních směn až do konce roku. Při pokračování nepřítomnosti i v dalším kalendářním roce je opět zkrácen nárok ...

Kdo má nárok na dovolenou za kalendářní rok?

Rodič má nárok na dovolenou za celý kalendářní rok, pokud u zaměstnavatele odpracoval v kalendářním roce alespoň 60 dnů, a to za podmínky nepřetržitého trvání pracovního poměru u téhož zaměstnavatele. Jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého roku, má nárok na poměrnou část.

Kdy se krátí dovolená?

Od 14.1. do 30.6. 2020 je to 120 pracovních dní. Dovolená se krátí za 100 pracovních dní o 1/12 a za každých 21 dní také o 1/12. Jestli máte dovolenou 20 dní, tak se Vám bude krátit o 1,5 dne.

Související příspěvky: