Co je svitkový kondenzátor?

Obsah

Co je svitkový kondenzátor?

Co je svitkový kondenzátor?

Svitkový kondenzátor má místo desek svitky kovové fólie, které jsou odděleny papírem. Celek je zalit izolační hmotnou. Elektrolytický kondenzátor je tvořen malou hliníkovou nádobkou s elektrolytem (např. vodný roztok boraxu a kyseliny borité), do kterého je ponořena hliníková elektroda.

Co je C v kondenzátoru?

QU=⇒C C=součinitel úměrnosti - kapacita Kapacita. • pro daný kondenzátor je konstantní • závisí pouze na geometrii kondenzátoru a jeho dielektriku Jednotka [C] = 1 C.V-1= 1F (1 Farad) Jednotka je příliš velká. Častěji: mikrofarad (1 µF = 10-6F), nanofarad (1 nF = 10-9F), pikofarad (1 pF = 10-12F)

Kde je největší nabíjecí proud kondenzátoru?

Nabíjecí proud kondenzátoru je největší v okamžiku, kdy je kondenzátor nenabitý, tj. napětí mezi jeho deskami je nulové. Naopak v okamžiku, kdy je kondenzátor nabit na napětí je proud v obvodu nulový. Opět je možné se přesvědčit, že křivka napětí je v tomto případě časově posunuta o za křivkou proudu (viz obr. 141).

Jak se nabíjí kondenzátor ve fotoaparátu?

Kondenzátor ve fotografickém blesku se nabíjí na napětí kolem 400 V a stisknutím spouště fotoaparátu se nashromážděná energie přemění na intenzivní světelný záblesk. Defibrilačních zařízení používají lékaři k potlačení srdečních fibrilací pacienta. Vodivé elektrody se přiloží na hrudník postiženého.

Související příspěvky: