Jak probíhá migrace monarchů v Mexiku?

Obsah

Jak probíhá migrace monarchů v Mexiku?

Jak probíhá migrace monarchů v Mexiku?

Během tohoto migračního cyklu se vystřídá několik generací motýlů, přičemž v Mexiku monarchové přezimují uprostřed jehličnatých lesů pohoří Sierra Madre na stromech, které hustě obalí. Svébytnou migraci monarchů můžete sledovat v dalším díle naučně zábavného pořadu davinci na Prima PLAY.

Kdy přilétají monarchové stěhovaví do Mexika?

Monarchové stěhovaví přilétají na podzim do Mexika téměř přesně na Den mrtvých. Día de Muertos (někdy také Día de los Muertos) je mexický svátek na počest mrtvých. Slaví se především ve dnech 1. a 2. listopadu a termínem se shoduje se svátkem Všech svatých, který se slaví i u nás.

Co je monarcha stěhovavý?

Monarcha stěhovavý je krásně zbarvený motýl s rozpětím křídel až 8 centimetrů. Nejzajímavější na něm ovšem není vzhled, ale způsob života. Monarchové migrují v ohromných mračnech mezi severovýchodem Kanady a Mexikem, přičemž urazí cestu dlouhou 7000 kilometrů.

Kdy odlétají motýli z Mexika?

Vnuci motýlů, kteří odlétali v dubnu z Mexika, pak v srpnu dorazí do severovýchodní Kanady. Odsud se v září již čtvrtá generace motýlů vrací zpět do Mexika. Na cestu zpět má tato generace, která Mexiko nikdy neviděla, jen dva měsíce. Motýli tak denně překonají vzdálenost kolem 100 kilometrů.

Související příspěvky: