Co je migréna?

Obsah

Co je migréna?

Co je migréna?

Migréna (migrenózní záchvat, migrenózní bolest hlavy) je jedním z mnoha typů bolestí hlavy. Jedná se o chronické záchvatovité onemocnění, při němž se opakují v různých časových intervalech ataky bolesti hlavy střední až vysoké intenzity. Zhruba 80 % jejích případů tvoří běžná migréna bez aury, zbylých 20 % připadá na migrénu s aurou.

Co jsou příznaky migrény?

Migréna 1 Příznaky migrény. Migrenózní bolesti hlavy mají pulzující charakter, jsou většinou lokalizované na jedné polovině hlavy,... 2 Léčba. Léčba migrény spočívá v úpravě životního stylu a v léčbě léky. Důležité je, aby si pacient vedl záznamy o možných... 3 Domácí léčba a babské rady. Součástí samoléčby, kterou mohou pacienti přidat k té lékové, patří studené obklady,... More ...

Co může být Chronická migréna?

Jednou z komplikací může být chronická migréna neboli transformovaná migréna. V tomto případě se bolest hlavy vyskytuje po více než 15 dní v měsíci a postupně se zvyšuje frekvence záchvatů a klesá intenzita bolesti. Nevolnost, citlivost na ostré světlo a hlasitý zvuk se může a nemusí objevit.

Co je zaručená prevence migrény?

Prevence. Zaručená prevence migrény zatím neexistuje. Aby se zlepšila kvalita života, měl by si pacient vést migrénový kalendář a do něj si zapisovat všechny stresující události po dobu 24 hodin před vznikem migrény i všechny potraviny, které tou dobou jedl. Pak se jim může snažit co nejvíce vyhýbat.

Související příspěvky: