Co je dovolená v souvislosti s rodičovskou dovolenou?

Obsah

Co je dovolená v souvislosti s rodičovskou dovolenou?

Co je dovolená v souvislosti s rodičovskou dovolenou?

Dovolená v souvislosti s mateřskou a rodičovskou dovolenou 1 PRAVIDLA PRO ČERPÁNÍ DOVOLENÉ. Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání... 2 KRÁCENÍ DOVOLENÉ. V důsledku delší nepřítomnosti v práci dochází ke krácení dovolené. Dovolená se krátí za dny... 3 DOVOLENÁ A RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK. Souběh rodičovského příspěvku a čerpání dovolené... More ...

Může se stát, že vám zaměstnavatel dovolenou jednostranně nařídí?

Může se však stát, že vám zaměstnavatel dovolenou jednostranně nařídí. A to i když s tím nesouhlasíte nebo se vám to nehodí. Šéf ale musí dodržet tyto podmínky: O tom, kdy vás posílá na dovolenou, vám musí dát vědět písemně nejméně 14 dní předem.

Kdo má nárok na dovolenou za kalendářní rok?

Rodič má nárok na dovolenou za celý kalendářní rok, pokud u zaměstnavatele odpracoval v kalendářním roce alespoň 60 dnů, a to za podmínky nepřetržitého trvání pracovního poměru u téhož zaměstnavatele. Jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého roku, má nárok na poměrnou část.

Jak se zkrátila doba čerpání rodičovské dovolené?

Dovolená se tak zkrátila o 1/12 dovolené za prvních 100 dní čerpání rodičovské dovolené a dále za každých 21 dní čerpání rodičovské dovolené o další 1/12 dovolené, tj. o další 3/12 dovolené. Došlo k celkovému krácení dovolené o 4/12 (u roční výměry čtyři týdny, tedy o šest a půl dne dovolené).

Související příspěvky: