Jaké jsou minerály v levém sloupci?

Obsah

Jaké jsou minerály v levém sloupci?

Jaké jsou minerály v levém sloupci?

V levém sloupci jsou tmavé minerály, které se navzájem odlišují typem struktury. V pravém sloupci jsou minerály světlé, které mají podobné fyzikální a chemické vlastnosti. Obě větve se spojují a schéma je zakončeno trojicí minerálů (ortoklas, muskovit a živec).

Jak vznikají minerály na Zemi?

Na Zemi probíhá řada procesů, při kterých minerály vznikají, přeměňují se a opět zanikají. Minerály v zemské kůře vznikají krystalizací z tavenin, z roztoků nebo z plynů. Minerální parageneze (asociace): je společenství minerálních druhů, které vznikly na stejném místě současně nebo rychle po sobě.

Které jsou nejbohatší minerály?

Pegmatity patří k nejbohatším nalezištím minerálů včetně drahokamových odrůd (beryl, topaz, turmalín, apatit, odrůdy křemene - záhněda, růženín...). Při okraji pegmatitového tělesa se nachází málo mocná zóna, kterou tvoří živce, křemen a malé množství tmavých minerálů (biotit, muskovit, skoryl).

Jak vznikají minerály v magmatu?

Proto mohou vznikat minerály s různým chemickým složením. Toto schéma popisuje posloupnost, ve které minerály krystalizují z magmatu. V levém sloupci jsou tmavé minerály, které se navzájem odlišují typem struktury. V pravém sloupci jsou minerály světlé, které mají podobné fyzikální a chemické vlastnosti.

Související příspěvky: