Jaká je smlouva o běžném účtu?

Obsah

Jaká je smlouva o běžném účtu?

Jaká je smlouva o běžném účtu?

Smrtí majitele účtu smlouva o běžném účtu nezaniká. Banka pokračuje v přijímání peněžních prostředků na účet a ve výplatách a platbách z účtu na základě příkazů, které jí dal majitel účtu a osoby jím zmocněné.

Co se stane po smrti majitele účtu?

Víte ale, co se stane s běžným účtem po smrti jeho majitele? Vztahy mezi bankou a klientem v případě smlouvy o běžném účtu upravují paragrafy 708 až 715 Obchodního zákoníku. Z paragrafu 715 pak bance při smrti majitele účtu vyplývají následující povinnosti: Smrtí majitele účtu smlouva o běžném účtu nezaniká.

Jaké jsou informace o stavu účtu zůstavitele a provedených platbách?

Informace o stavu účtu zůstavitele a o provedených platbách je banka po dobu dědického řízení oprávněna poskytovat pouze soudu nebo pověřenému notáři, nikoli přímo pozůstalým.

Jak nastavit účet v účetní agendě?

Účty zapište před zahájením vlastního účtování a nastavte výchozí účet v agendě Uživatelské nastavení/Banka. Agendu Bankovní účty najdete v hlavní nabídce Nastavení. Zapisují se do ní bankovní účty, které bude aktuální účetní jednotka používat. U bankovního účtu v českých korunách nechte pole Měna prázdné.

Související příspěvky: