Jaké jsou základy komunismu?

Obsah

Jaké jsou základy komunismu?

Jaké jsou základy komunismu?

Základy komunismu jak je znám dnes položili Karl Marx a Friedrich Engels (v českém prostředí se vžila jména Karel Marx a Bedřich Engels), později v jejich práci pokračoval Vladimir Iljič Lenin. Termín komunismus dnes spíše však označuje ideje a politiku komunistických stran, které vznikly až mnoho let po Marxově smrti.

Kdo byl zastáncem komunismu?

Podle zastánců komunismu lze za „primitivní komunismus“ považovat i první formy sociální společnosti – prvobytně pospolnou společnost. V moderní době se idea společného vlastnictví objevila např. v 16. století u Thomase Mora a v 18. století u francouzského revolucionáře Babeufa.

Co je komunismus?

Komunismus. Komunismus (z latinského communis = „společný“) je politická ideologie požadující společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi. Její zastánci se nazývají komunisté.

Kdo byl prvním komunistickým státem v Rusku?

Prvním komunistickým státem se stalo 7. listopadu 1917 Rusko, byť komunisté jej označují za stát „socialistický“ diktatury proletariátu. Hlavním ideologem a vůdcem této země byl Vladimir Iljič Lenin, který se rychle zbavil opozice a omezil soukromé vlastnictví.

Související příspěvky: