Jaký je tlak vzduchu na zemském povrchu?

Obsah

Jaký je tlak vzduchu na zemském povrchu?

Jaký je tlak vzduchu na zemském povrchu?

Tento tlak odpovídá hmotnosti sloupce vzduchu se základnou 1 cm² a výškou 1000 km, tj. od zemského povrchu k horní hranici atmosféry. Tlak vzduchu klesá se vzrůstající nadmořskou výškou; je přibližně poloviční každých 5 km směrem nahoru, čemuž říkáme „vzduch je řidší“.

Jak vzniká tlakový rosný bod ve stlačeném vzduchu?

Jakmile stlačený vzduch začne procházet skrze potrubní systém, dochází k jeho postupnému zchlazování, přičemž začíná kondenzace vody. Teplota, při které začíná docházet ke kondenzaci se nazývá tlakový rosný bod. Díky tomuto jevu pak můžeme nalézt zkondenzovanou vodu ve stlačeném vzduchu nebo v tlakové nádobě.

Proč klesá tlak vzduchu nadmořskou výškou?

Tlak vzduchu klesá se vzrůstající nadmořskou výškou; je přibližně poloviční každých 5 km směrem nahoru, čemuž říkáme „vzduch je řidší“. Jiné plyny 1% Kyslík (O) 21% Dusík (N) 78%

Jaká je teplota stlačenýho vzduchu?

Po kompresi a určitém zchlazení je stlačený vzduch nasycen vodními parami a má relativní vlhkost 100 %. Jakmile stlačený vzduch začne procházet skrze potrubní systém, dochází k jeho postupnému zchlazování, přičemž začíná kondenzace vody. Teplota, při které začíná docházet ke kondenzaci se nazývá tlakový rosný bod.

Související příspěvky: