Jak vzniklo záření alfa?

Obsah

Jak vzniklo záření alfa?

Jak vzniklo záření alfa?

Záření, které dostalo jméno alfa, se skládá z dvojnásobně kladně nabitých heliových jader, ve kterých se skrývají hned dva protony a dva neutrony. Přítomnost dvou protonů vyžaduje, aby měl neutrální heliový atom ve svém obalu dva záporné náboje - elektrony.

Proč je alfa záření nebezpečné?

Alfa záření, které se nachází vně našeho těla je tedy jen málo (pokud vůbec) nebezpečné. Logicky se ale situace drasticky mění v momentě, kdy se dostane dovnitř těla. Tam tkáně nechrání žádná mrtvá vrstva. Materiály, které vysílají alfa částice pak způsobují ve svém bezprostředním okolí značné škody.

Jaké je interakce mezi Alfa zářením a okolní hmotou?

Interakci mezi alfa zářením a okolní hmotou si můžeme představit jako bowling nebo hru s kuželkami, zatímco beta záření hraje s hmotou spíše kulečník. Rychle letící těžká kuželková koule (alfa částice) narazí na kuželky (atomy hmoty) a během krátké doby je pokácí (poškodí, ionizuje).

Proč jsou alfa částice nebezpečné?

Částice přitom ztrácí svou původní energii, nakonec si pro sebe uzme dva cizí elektrony a končí svou aktivitu spokojeně coby netečný atom helia. Zároveň to také znamená, že jsou alfa částice nebezpečné jen v těsné blízkosti zdroje záření.

Související příspěvky: