Co je viskozita tělesných tekutin?

Obsah

Co je viskozita tělesných tekutin?

Co je viskozita tělesných tekutin?

Kapaliny s nenulovou viskozitou se označují jako viskozní (vazké). Viskozita tělesných tekutin se většinou udává v relativních jednotkách, kdy 1 = viskozita vody. Viskozita plazmy je 2 (2 krát vyšší než viskozita vody), viskozita krve je vzhledem k obsahu krvinek vyšší než u plazmy a její průměrná hodnota je 4.

Co je dynamická viskozita?

Dynamická viskozita – síla tření, která vzniká mezi dvěma vrstvami proudící kapaliny, které se stýkají plochou 1 m 2 a rozdíl jejich rychlostí je 1 ms −1. Kinematická viskozita : [math] v = \\frac{\\eta}{\\rho} \\left(m^2/s \\right) [/math] .

Co je viskozita v kapalině?

Viskozita je veličina charakterizující vnitřní tření a závisí především na přitažlivých silách mezi částicemi. Kapaliny s větší přitažlivou silou mají větší viskozitu, větší viskozita znamená větší brzdění pohybu kapaliny nebo těles v kapalině.

Jaký je rozdíl dynamické viskozity a hustoty kapaliny?

Podíl dynamické viskozity a hustoty kapaliny se nazývá kinematická viskozita (nebo součinitel kinematické viskozity). Uvedený vztah platí pro velkou většinu kapalin (i plynů ). Takové tekutiny se nazývají newtonské tekutiny (newtonovské).

Související příspěvky: