Jak se zákon uzavírání manželství vrátil ke stavu?

Obsah

Jak se zákon uzavírání manželství vrátil ke stavu?

Jak se zákon uzavírání manželství vrátil ke stavu?

Pokud jde o vlastní právní úpravu uzavírání manželství, zákon se zde co do formy (a to už od své novely z roku 1992) vrátil ke stavu v roce 1919, kdy tzv. rozlukový zákon postavil na roveň sňatek občanský a sňatek církevní.

Jak se prohlásit o uzavření manželství?

Prohlášení o uzavření manželství se činí veřejně a slavnostním způsobem v přítomnosti dvou svědků. Po uzavření manželství se do knihy manželství a oddacího listu zapisují jména, příjmení a rodná čísla svědků; jde-li o cizince, který nemá rodné číslo, datum a místo jeho narození.

Co je hlavním účelem manželství?

Hlavním účelem manželství je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc.“ Tak praví ustanovení § 655 NOZ, kde začíná úprava rodinného práva. Podobné ustanovení bychom nalezli i v současné právní úpravě. Ustanovení § 655 vymezuje manželství jako trvalý svazek muže a ženy vzniklý zákonem stanoveným způsobem.

Jak se uzavírá manželství?

Před vlastní právní úpravu uzavírání manželství předesílá zákonodárce legální definici manželství a deklaruje jeho hlavní účel. Manželství je tedy trvalým společenstvím muže a ženy založeným zákonem stanoveným způsobem, přičemž jeho hlavním účelem je založení rodiny a řádná výchova dětí.

Související příspěvky: