Jak držet měřítko?

Obsah

Jak držet měřítko?

Jak držet měřítko?

Měřidlo musíme držet přesně kolmo k ose měřené součásti. Takto zjištěný rozměr se přenese přímo na měřítko s rozměrem. Je zapotřebí udržet přiměřený tlak na ramena, abychom neměnili skutečný rozměr. Posuvné měřítko – u posuvného měřítka se přenáší měřená délka na měřidlo, jestliže přisuneme měřící ramena (čelisti) k plochám součástí.

Jak se měří posuvné měřítko?

Posuvné měřítko – u posuvného měřítka se přenáší měřená délka na měřidlo, jestliže přisuneme měřící ramena (čelisti) k plochám součástí. Výsledek měření se následně přečte na dvou spojených měřítkách – stupnicích.

Co je listové měřítko?

Listové měřítko – jedná se o ocelové měřítko z pružinové oceli, s kterým lze měřit délkové i zakřivené plochy. Svinovací metr – ocelové měřítko skloubené do ochranného pouzdra v rozmezí od 1 až do 10 metrů .

Co se liší od posuvného měřítka?

Liší se od sebe tvarem měřících ramen a noniovými stupnicemi. U univerzálního posuvného měřítka mají měřící ramena na vnějším konci fasetky (zkosené hrany). Těmito fasetkami se měří úzké zápichy, drážky apod. Mikrometr - jde o velmi přesné měřidlo (přesnost měření 0,01 mm).

Související příspěvky: