Jaké jsou oční infekce způsobeny?

Obsah

Jaké jsou oční infekce způsobeny?

Jaké jsou oční infekce způsobeny?

Oční infekce mohou být způsobeny bakteriemi, viry, možné jsou rovněž infekce atypickým agens (chlamydiemi), parazi- ty a plísněmi. Nejčastěji postihují přední segment oka (víčka, spojivky, rohovku, duhovku, bělimu a episkléru), vzácněji i zadní segment, který se většinou projevuje sníženou zrakovou ostrostí.

Co může způsobit rozmazané vidění?

Rozmazané vidění ale může být také známkou závažnějšího problému, včetně některých život ohrožujících neurologických onemocnění nebo chorob, které mohou způsobit trvalou ztrátu zraku.

Co je rozmazané vidění?

Rozmazané vidění je ztráta ostrosti zraku, kdy se jednotlivé předměty jeví jako rozostřené a zamlžené. Nejčastější příčinou rozmazaného vidění jsou refrakční oční vady, jako například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatizmus a vetchozrakost (presbyopie).

Může být zamlžené vidění známkou závažného onemocnění?

Zamlžené vidění bývá většinou známkou nějakého onemocnění, jako je například šedý zákal. Rozmazané nebo zamlžené vidění mohou být známkou závažného problému, a to zejména v případě, pokud se vyskytnou náhle, z plného zdraví (pacient například večer vidí normálně a ráno má zamlžené vidění a/nebo se rozmazané vidění objeví z ničeho nic).

Související příspěvky: