Jaké jsou skupiny anorganických pigmentů?

Obsah

Jaké jsou skupiny anorganických pigmentů?

Jaké jsou skupiny anorganických pigmentů?

Skupiny anorganických pigmentů V následujícím přehledu jsou vyjmenovány nejvýznamnější anorganické pigmenty a látky využívané jako plnidla do barev. Jsou zde zařazeny jak pigmenty přírodní, tak uměle připravované. U každé barvy jsou seřazenypodle jejich významu, tj. jejich využívaného množství v současné době.

Jaká je barva pigmentů?

Výsledná barva je dána spektrem odražených vlnových délek světla (obr. 1). Pigmenty mohou být anorganickéi organické a v obou skupinách mohou být přírodní i uměle vyráběné (syntetické) materiály. Jde obvykle o velmi jemnozrnné hmoty s velikostí částic od 0,2 do 10 μm.

Co jsou barvy?

Barvy jsou mentálním vnímáním vlnových délek viditelného světla detekovaného okem. Viditelné světlo je tvořeno vlnovou délkou, která se neustále mění bez jakékoli vnitřní barvy a vidění barvy je vnímáno kužely - fotosenzitivními buňkami sítnice - a neurony, které je spojují s mozkem.

Jaká je historie použití anorganických pigmentů?

Stručná historie použití anorganických pigmentů Využití pigmentů a barviv lidstvem se datuje do jeho počátků, konkrétně doby kamenné. Člověk využíval snadno dostupné pigmenty (grafit, okry a červeně na bázi oxidů železa, různě zbarvené hlíny). Jejich konkrétní využití je však nejisté, snad pro estetické a rituální účely.

Související příspěvky: