Co je výhodou přenosové smyčky?

Obsah

Co je výhodou přenosové smyčky?

Co je výhodou přenosové smyčky?

Výhodou proudové smyčky je značná imunita proti elektromagnetickému rušení (často se vyskytujícímu v průmyslu), přenos na velké vzdálenosti a její jednoduchost. V případě přenosového média lze využít pouze dvou vodičů, i když se vyskytují verze se třemi, případně čtyřmi vodiči pro zlepšení některých parametrů.

Jaké jsou vlastnosti proudové smyčky 4 - 20 mA?

Vlivem velké šumové imunity dovoluje přenos na vzdálenosti stovek metrů a umožňuje napájení připojených komponent přímo ze smyčky. Následující článek shrnuje vlastnosti a poukazuje na některé obecné zákonitosti v návrhu takovéto smyčky. Proudová smyčka 4 - 20 mA se již dlouhou dobu využívá v průmyslové automatizační technice.

Jaký je maximální odpor smyčky pro proudovou smyčku?

Katalogové listy vysílačů pro proudovou smyčku obvykle specifikují maximální odpor smyčky, kterou může vysílač budit, aby byl dosažen maximální rozkmit do 20mA. To je dáno podmínkou, že součet všech napětí ve smyčce musí být roven napájecímu napětí smyčky.

Jak použít napájení ze smyčky?

Komponenty napájené přímo ze smyčky musí však zajistit spolehlivé uzavření smyčky. Nejčastěji se využívá napájení +24 V, protože toto napětí se nejčastěji využívá pro napájení zařízení a komponent v průmyslové automatizaci. Napájecí napětí +12V se obvykle využívá pro systémy založené na počítačích. Základní funkci smyčky lze popsat obrázkem 1.

Související příspěvky: