Co je základem výpočtů z rovnic?

Obsah

Co je základem výpočtů z rovnic?

Co je základem výpočtů z rovnic?

Základem výpočtů z rovnic je správně vyrovnaná chemická rovnice, tj. správně doplněné stechiometrické koeficienty. Poměr jednotlivých složek je stále stejný a je základem výpočtů z chemických rovnic. Vše bude nyní ukázáno na konkrétním příkladu., Příklad 4:

Jaký je postup vyčíslení rovnice?

Postup vyčíslování bude ukázán v řešených příkladech (jednotlivé kroky vyčíslení jsou v rovnicích označeny červeně). Na straně produktů se vyskytují 3 atomy vápníku a 2 atomy fosforu v jedné sloučenině – tento poměr zřejmě bude určující pro vyčíslení rovnice. Doplníme tedy příslušné stechiometrické koeficienty k reaktantům:

Jak krokovat na pásu?

Na zem položíme krokovací pás a děti krokují na pásu. Když nám krokování jde, začneme se sčítáním. Na začátku pásu stojí vedle sebe Eva a Adam (toho v případě nouze hraje třeba babička).

Jaké zkratky se uvádějí v chemické rovnici?

Někdy bývá výhodné uvádět v chemické rovnici i skupenský stav reagujících látek. Pak používáme symboly s (pevná látka), l (kapalina), g (plyn) nebo aq (vodný roztok dané látky). Tyto zkratky se uvádějí v závorce za vzorcem dané sloučeniny.

Související příspěvky: