Jak se stravovat zdravě?

Obsah

Jak se stravovat zdravě?

Jak se stravovat zdravě?

Žít zdravě může každý, kdo ke zdravé stravě přidá pořádnou dávku pohybu a všechno bude zapíjet velkým množstvím tekutin. Každý den bychom si měli dopřát blahodárnou vlákninu pro trávení, která správně působí na střeva, a dále minerály a vitaminy, které získáváme z ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných potravin.

Jaká je správná strava pro dospělého člověka?

Rozlišuje se strava smíšená, vegetariánská, syrová, makrobiotická, kyselinotvorná a zásadotvorná. je pro člověka přirozená a odpovídá jeho fyziologickým potřebám. Správně vyvážená strava musí mít správný poměr základních organických živin. U dospělého člověka má být celková energetická potřeba krytá asi z 15 % bílkovinami, 30 % tuky a 55 % glycidy.

Co je Přirozená strava smíšená?

Pro člověka je přirozená strava smíšená, která odpovídá jeho fyziologickým potřebám. Množství a složení stravy je ovlivněno pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím.

Co je pestrá strava smíšená?

Strava smíšená musí být pestrá a obsahovat 5 různých skupin potravin: Maso, masné výrobky a vejce – mají krýt asi l0 % celodenní spotřeby energie. Mléko a mléčné výrobky – mají tvořit asi l5 % celodenního výdeje energie. Obiloviny a luštěniny – tvoří asi 35 % celodenní energie (zdroj bílkovin a glycidů).

Související příspěvky: