Kdy končí Studená válka?

Obsah

Kdy končí Studená válka?

Kdy končí Studená válka?

Studená válka končí rozpadem SSSR počínajícím v druhé polovině 80. let a definitivním na přelomu 80. a 90. let, kdy dochází ve většině zemí sovětského bloku k obnově demokratického zřízení a tržní ekonomiky. V právě rozpadlém sovětském bloku to mělo za následek i ústup od antagonistických pozic zaměřených proti Západu.

Jaká byla studená válka?

Snad nejznámější studená válka se vedla v letech 1947 – 1991 mezi Spojenými státy a jejich spojenci sdruženými v NATO na jedné straně a Sovětským svazem (SSSR) a jeho spojenci v rámci Varšavské smlouvy na straně druhé. Protivníci byli také souhrnně označováni jako západní a východní, nebo sovětský, blok.

Proč Studená válka vyústila?

V období 1947 – 91 studená válka vyústila v několik lokálních konfliktů. Největší z nich byly korejská válka ( 1950 – 53 ), válka ve Vietnamu ( 1964 – 75) a sovětská invaze do Afghánistánu ( 1979 – 89 ). V těchto konfliktech se ale místo obou velmocí v opravdovém boji střetly pouze jejich spojenecké státy ( zástupná válka ).

Kdy byla studená válka ukončena?

Glasnosť nakonec umožnila vznik silnější občanské společnosti a mírový zánik Sovětského svazu a tím i studené války. Některé z rysů sovětsko-amerického konfliktu a studené války však přetrvaly dodnes mezi Severní Koreou a Jižní Kreou a válečný stav mezi těmito zeměmi nebyl po Korejské válce ukončen

Související příspěvky: