Co je test krve CRP?

Obsah

Co je test krve CRP?

Co je test krve CRP?

Autor: Isifa.cz. Test krve CRP neboli test na C-reaktivní protein ukáže, zda pomůžou antibiotika. Už několik let přitom existuje jednoduchý krevní test, který může udělat hned jasno v tom, zda v těle probíhá nějaký bakteriální zánět, u kterého mají smysl antibiotika. Jmenuje se CRP neboli test na C-reaktivní protein.

Co je CRP v krvi?

CRP je protein (bílkovina), která se tvoří v játrech. Jeho hladina v krvi se zvyšuje při zánětlivých onemocněních. Toho se s výhodou využívá terapeuticky při posuzování nutnosti nasazení antibiotik. V tomto článku si popíšeme krevní testy, které se provádí za účelem stanovení hodnoty CRP (C-reaktivního proteinu) v krvi.

Co znamená pozitivní výsledek testu na CRP?

Pozitivní výsledek testu na CRP znamená, že ve vašem těle probíhá zánět. To může mít řadu různých příčin, mimo jiné například: infekční virové nebo bakteriální onemocnění, zánětlivá autoimunitní onemocnění střev, infarkt myokardu, rakovina, lupus, pneumokokový zápal plic, revmatoidní artritida, tuberkulóza, revmatická horečka, apod.

Jaké jsou CRP diagnostické testy?

Existují také CRP diagnostické testy pro domácí použití. Jejich spolehlivost je různá a dají se pořídit v lékárně. Měření hladiny CRP se provádí z krve, odebrané buď ze žíly, nebo z kapiláry (kapičková metoda). Rizika spojená s těmito metodami jsou velmi malá, protože tyto zákroky se provádí rutinně a lékaři a sestry je většinou dokonale ovládají.

Související příspěvky: