Kde se těží uhlí?

Obsah

Kde se těží uhlí?

Kde se těží uhlí?

Uhlí se těží buď povrchovou těžbou (hnědé uhlí) nebo hlubinnou těžbou (černé uhlí). Z celosvětového pohledu se asi 40% elektřiny vyrobí spalováním uhlí. Cena uhlí je pochopitelně velmi důležitý faktor. Neměl by však to být jediný faktor při rozhodování o koupi.

Co je uhlí?

Uhlí (lidově či nářečně též uhel) je hnědá, černá nebo hnědo-černá hořlavá hornina. Získává se dolováním z povrchových nebo hlubinných dolů a používá se jako palivo.

Co je uhlí chemické surovinou?

Uhlí je složeno především z uhlíku, vodíku a kyslíku, obsahuje však také další chemické prvky, především síru, a radioaktivní příměsi (uran a thorium). Od doby průmyslové revoluce je uhlí především důležitou energetickou surovinou.

Jak se zasune uhlí do komory?

- POSTUP - do komory se buď zasune blok uhlí, nebo se shora nasype ( asi 20t), uhlí musí být jemně rozdrcené, při teplotě 400°C vzniká při koksování plastický stav, unikají plynné složky, komora se ohřívá na 1100°C. Proces trvá 24hodin, pak následuje chlazení = blok uhlí se vytlačí do tzv. hasícího vozu ( koksárenská baterie = 50 - 100komor).

Související příspěvky: