Proč byste měli barvu očí modré?

Obsah

Proč byste měli barvu očí modré?

Proč byste měli barvu očí modré?

To proto, že máte v genetické výbavě někoho, kdo měl oči modré. Dítě totiž nedědí barvu očí jen po rodičích, ale může si ji „vypůjčit“ třeba od prarodičů. Jakou barvu tedy ve finále bude dítě mít, to nikdo nemůže předpovědět.

Může to být způsobena změnou barvy očí?

Změna barvy oči může být dále způsobena konkrétním onemocněním jako je například glaukom a samozřejmě i užíváním léků. Samotný mechanismus účinku léků na změnu barvy očí je zatím zjištěn jen částečně, ale má se za to, že mají podobný účinek jako hormon prostaglandin , který se běžně vyskytuje v lidském organismu.

Jak změnit barvu očí?

Moderní věda však ukázala, že barva očí není vůbec takto jednoduchá záležitost. Barva očí není pouhou směsí barev očí rodičů, jako když se mísí barvy na paletě. Každý z rodičů má dva páry genů na každém chromozomu a existují různé možnosti, jak se tato genetická informace odrazí na barvě očí. Navíc se může v raném období života barva očí změnit.

Jak se mění barvu očí?

Velikost zornice a barvu duhovky mohou také změnit určité emoce. Proto někteří lidé tvrdí, že jejich oči mění barvu ve chvíli, kdy cítí hněv nebo lásku. Barva očí se může měnit také s věkem. To se stává asi 10 až 15 procentům kavkazoidní populace (lidé, kteří mají obvykle světlejší barvu očí).

Související příspěvky: