Co obsahuje kurkuma?

Obsah

Co obsahuje kurkuma?

Co obsahuje kurkuma?

Kurkuma obsahuje mnoho zdravých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, niacin, vitamíny C, E, K, draslík, vápník, měď, železo, hořčík a zinek. Její součástí jsou takzvané kurkuminoidy, z nichž nejznámější a patrně nejlépe prozkoumaný je kurkumin, který má nejméně 150 prokázaných léčivých účinků, včetně výrazného protirakovinného působení.

Může kurkuma způsobit onemocnění žlučníku?

Máte onemocnění žlučníku: Kurkuma může zesilovat kontrakce žlučníku a zhoršovat projevy žlučníkového záchvatu či koliky ( 21 ). Máte ledvinové kameny: Kurkuma obsahuje hodně šťavelanů (oxalátů), které se váží na vápník a mohou způsobit tvorbu ledvinových kamenů ( 22 ).

Co jsou zázračné vlastnosti kurkuma?

Kromě toho, že ji lidé na celém světě používají k vaření, má tato zázračná bylina i antibakteriální, antioxidační, antivirové, antimykotické, antikarcinogenní, antimutagenní a protizánětlivé vlastnosti. Kurkuma obsahuje mnoho zdravých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, niacin, vitamíny C, E, K, draslík, vápník, měď, železo, hořčík a zinek.

Co je kurkuma protizánětlivé?

Kurkuma je koření, jehož hlavní účinnou látkou je kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky ( 1 , 2, 3 ). Řada studií naznačuje, že mírný chronický zánět je jedním z hlavních faktorů, které se podílí na vzniku mnoha onemocnění, jako jsou choroby srdce a cév, diabetes, Alzheimerova choroba nebo rakovina ( 4, 5, 6, 7 ).

Související příspěvky: