Může být vodík palivem v motorech?

Obsah

Může být vodík palivem v motorech?

Může být vodík palivem v motorech?

Vodík však může být také palivem prakticky v kterémkoliv ze současných druhů spalovacích motorů, jako je pístový, proudový nebo raketový. Může zde nahradit dosud běžná uhlovodíková paliva. Motory k tomu musí být ovšem upraveny.

Proč použít vodík jako paliva?

Využití vodíku jako paliva bude zajímavé pro proudové letecké motory. Ty mají měrnou spotřebu paliva na tunokilometr nebo osobokilometr nejvyšší (přibližně třikrát až pětkrát vyšší proti např. silničním motorovým vozidlům) a jejich relativní podíl na ceně přepravy je vysoký.

Co jsou přednosti vodíku jako paliva?

Přednosti vodíku jako paliva. Zásoby vodíku ve vodě jsou téměř nevyčerpatelné. Vodík má vysokou hustotu energie (vztaženo na jednotku hmotnosti) a dá se transportovat i skladovat. Z hlediska ochrany životního prostředí je spalování vodíku čistší než spalování fosilních paliv, vznik vody není provázen toxickými sloučeninami ani skleníkovými plyny.

Co je vodík?

Co je vodík? 1 Vodík je nejhojnější prvek tvořící asi tři čtvrtiny hmoty vesmíru. Vodík je obsažen ve vodě, která pokrývá 70 % povrchu... 2 Vodík je nejjednodušší prvek ve vesmíru. Tvoří jej jeden proton a jeden elektron. 3 Vodík je nejlehčí ze všech prvků a plynů, je 14× lehčí než vzduch. Plynný vodík se při úniku okamžitě rozptyluje do... More ...

Související příspěvky: