Co je pětidolarová americká bankovka?

Obsah

Co je pětidolarová americká bankovka?

Co je pětidolarová americká bankovka?

Pětidolarová americká bankovka má na lícové straně portrét Abrahama Lincolna, rubové straně dominuje památník tohoto prezidenta. Bankovce prvně vydané v roce 1861 se dříve přezdívalo “fin”, což bývalo židovské označení pro číslovku pět. Pětidolarovka se průměrně dožije 5,5 let, pak je nahrazena novým kusem.

Co jsou dolarové bankovky v oběhu?

V oběhu jsou dolarové bankovky v hodnotě 1, 2, 5, 10, 20, 50 a 100 dolarů. Americké bankovky tiskne Úřad pro rytecké práce a tisk (Bureau of Engraving and Printing) s pobočkami ve Washingtonu D. C. a ve Fort Worth v Texasu.

Jak dlouho vydrží Dolarová bankovka?

Bankovce se přezdívá one, single, buck, bone nebo bill, v oběhu vydrží jen 5,8 roku. Cena výroby dolarové bankovky dle údajů z roku 2016 činí 5,5 centu. V oběhu jsou dolarové mince v hodnotách 1 dolar, 50 centů, 25 centů, 10 centů, 5 centů a 1 cent.

Co se týče desetidolarové bankovky?

Líc desetidolarové bankovky nese portrét prvního ministra financí USA Alexandera Hamiltona. Se stodolarovkou jde o jediné dvě bankovky, na nichž není americký prezident. Zároveň je jedinou bankovkou s portrétem hledícím vlevo. Na rubu bankovky je budova Ministerstva financí ve Washingtonu.

Související příspěvky: