Jaké jsou senzitivity testů k celiakii?

Obsah

Jaké jsou senzitivity testů k celiakii?

Jaké jsou senzitivity testů k celiakii?

Genetické testy vyšetřující vrozené predispozice k celiakii dosahují nejvyšší senzitivity: Při negativitě genetických testů na DQ2 a DQ8 haplotypy je možné celiakii vyloučit až s 99% jistotou.

Co jsou testy na celiakii?

Testy na céliakii jsou skupinou zkoušek, které byly vyvinuty za účelem pomoci diagnostikovat céliakii či některé jiné gluten-senzitivní stavy. Tyto testy odhalují protilátky , které tělo vytváří jako součást nepatřičné imunitní odpovědi na bílkoviny ve stravě, které se nachází v žitě a ječmeni (gluten a gliadin).

Jaké jsou vyšetření pro celiakie?

Serologické i bioptické vyšetření musí být realizováno před zahájením bezlepkové diety, ev. opakováno s časovým odstupem. Všichni pacienti, u kterých byla diagnostikována celiakie musí být dispenzarozováni gastroenterologem a pravidelně vyšetřováni, aby se dalo předcházet ev. komplikacím onemocnění.

Proč je celiakie potvrzena?

Pokud se v bioptovaném vzorku potvrdí známky zánětu, je celiakie definitivně potvrzena a doživotní dodržování bezlepkové diety je nutné. Serologické i bioptické vyšetření musí být realizováno před zahájením bezlepkové diety, ev. opakováno s časovým odstupem.

Související příspěvky: