Jak léčit zvětšenou prostatu?

Obsah

Jak léčit zvětšenou prostatu?

Jak léčit zvětšenou prostatu?

V oblasti léčby zvětšené prostaty existují tři možné způsoby. Zaprvé jde o metodu konzervativní (“watch and wait“), která spočívá ve sledování pacienta a poučení o režimových opatřeních vhodných pro počáteční stadia onemocnění. Druhou možností je medikamentózní léčba, která je určena pro pacienty s mírnými až středními močovými obtížemi.

Jak se zvětšuje velikost prostaty?

Po 20. roce věku je průměrná velikost prostaty přibližně 4 x 3 x 2 cm a váha 20-40 gramů. Se zvyšujícím se věkem se prostata zvětšuje a mění - především vlivem mužského pohlavního hormonu - testosteronu, ale nepřímo i estrogenů. Dochází ke zvětšování oblasti žlaznatých buněk okolo močové trubice či ...

Jaká je průměrná velikost prostaty?

Po 20. roce věku je průměrná velikost prostaty přibližně 4 x 3 x 2 cm a váha 20-40 gramů. Se zvyšujícím se věkem se prostata zvětšuje a mění - především vlivem mužského pohlavního hormonu - testosteronu, ale nepřímo i estrogenů.

Co může způsobovat zvýšení prostaty?

Zvětšování prostaty může některým mužům způsobovat potíže s močením. Potíže mohou být u každého muže vyjádřeny v různém rozsahu a nemusí přímo úměrně odpovídat velikosti prostaty. Nejčastějšími příznaky jsou zpožďování startu mikce, močení s úsilím, slabý močový proud, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře (rezidua) až močová retence.

Související příspěvky: