Jak vznikla planeta Saturn?

Obsah

Jak vznikla planeta Saturn?

Jak vznikla planeta Saturn?

Předpokládá se, že Saturn vznikl stejným procesem jako Jupiter z protoplanetárního disku před 4,6 až 4,7 miliardami let. Teorie na vzniku planety jsou stéjné, ale však pár odlišností je. Vznik velkých Saturnových měsíců proběhl pravděpodobně stejným způsobem jako vznikaly kamenné planety.

Kdy obíhá Saturn od Slunce?

Saturn obíhá Slunce ve střední vzdálenosti 1426,9 miliónu km. což je přibližně dvojnásobek vzdálenosti Jupitera od Slunce a téměř desetinásobek vzdálenosti Země od Slunce. Oběžná dráha je eliptická, blízká kruhové.

Jak je Saturn vidět na noční obloze?

Saturn bývá na noční obloze velmi dobře pozorovatelný i pouhým okem, jelikož je téměř tak jasný jako Jupiter a má výraznou žlutou barvu. Jeho zdánlivá hvězdná velikost se pohybuje v závislosti na konstelaci od 1,4 do –0,4 magnitudy , což jsou hodnoty, kterých dosahují nejjasnější hvězdy.

Co je složení planety Saturn?

Saturn se podobně jako Jupiter celkově skládá ze 75% vodíku a 25% hélia se stopami metanu, vody a amoniaku. Toto složení odpovídá složení původní mlhoviny, ze které se zformovaly všechny planety sluneční soustavy. Předpokládá se, že jádro planety je tvořeno z kovového vodíku či hélia.

Související příspěvky: