Co se týká klimatických zón Severní Ameriky?

Obsah

Co se týká klimatických zón Severní Ameriky?

Co se týká klimatických zón Severní Ameriky?

Charakteristika klimatických zón Severní Ameriky uvádí, že na takovém území dochází během dne k výrazným výkyvům teplot. Vlhkost se také může měnit, a to z deseti na čtyřicet procent. V poušti nedochází k takovým významným změnám. Tam se vlhkost obvykle nestává víc než jen několik procent.

Jak vymezení klimatických zón zohledňuje?

Proto zohledňuje Köppenovo vymezení klimatických zón/pásů výskyt konkrétního vegetačního pokryvu. V zásadě je však založena na hodnocení průměrné roční a měsíční teploty a srážkových úhrnů a sezónnosti srážek (tab. 5.1). Köppen tak vymezil 5 hlavních skupin klimatu, které dále rozdělil na typy a podtypy.

Kde se tento typ klimatu vyskytuje?

Tento typ klimatu se vyskytuje podél rovníku a jeho hranice se pohybuje mezi 5–10° zeměpisné šířky. V některých oblastech východního pobřeží však může zasahovat až k obratníkům (např. pobřeží Brazílie a Madagaskaru).

Proč se projev klimatu projevuje?

Vlastní projev klimatu je založen na režimu základních fyzikálních a meteorologických procesů, které představují výměna tepla, oběh vody a všeobecná cirkulace atmosféry. Hlavní činitele utvářející charakter podnebí (klimatotvorné faktory) můžeme rozdělit do následujících kategorií:

Související příspěvky: