Kdo je nejstarší nizozemskou národní hymnou?

Obsah

Kdo je nejstarší nizozemskou národní hymnou?

Kdo je nejstarší nizozemskou národní hymnou?

Nejstarší národní hymnou je nizozemská píseň Vilém (Het Wilhelmus), která byla složena mezi roky 1568 a 1572 (původně se jednalo o starou francouzskou vojenskou píseň). Titul je odvozen od jména nizozemského národního hrdiny, Viléma I. Oranžského, hymnou je od roku 1932.

Jaká byla hymna národní hymny?

Národní hymna měla dříve především oslavovat vládnoucího panovníka – přinejmenším tomu tak bylo v 18. století, kdy přišly první národní hymny do módy. Později se etablovala většina stále platných hymen jako následek revolučních povstání nebo národních bojů za svobodu, jak tomu bylo ve Francii, Polsku a USA.

Kdo napsal novou národní hymnu?

Zároveň pověřil básníka Rudolfa Alexandra Schrödra a skladatele Carla Orffa, aby Němcům napsali novou hymnu. Protože Orff odmítl, zastupil ho Hermann Reutter a vytvořil novou národní hymnu „Land des Glaubens, deutsches Land“. Původně byla uvedena na Silvestra 1950.

Jak vznikla izraelská státní hymna?

Ha-Tikva je izraelská státní hymna. Hudbu složil na základě lidové melodie Samuel Cohen – na stejném hudebním motivu rozšířeném po celé Evropě od renesance je založena také symfonická báseň Bedřicha Smetany Vltava z cyklu Má vlast z roku 1874. Motiv totiž vychází ze stejných balkánských kořenů.

Související příspěvky: