Kdy jsou elektromagnetické vlny procházející prostředím?

Obsah

Kdy jsou elektromagnetické vlny procházející prostředím?

Kdy jsou elektromagnetické vlny procházející prostředím?

Rychlost elektromagnetické vlny procházející prostředím často záleží nejen na daném prostředí, ale také na vlně samotné – konkrétně na její frekvenci. Nejkrásnějším důkazem tohoto tvrzení je duha. Světlo ze Slunce je složeno z elektromagnetických vln o různých frekvencích, kterým odpovídají jednotlivé barvy.

Jaké je vedení se stojatou elektromagnetickou vlnou?

Vedení se stojatou elektromagnetickou vlnou lze přirovnat k oscilačnímu obvodu. Periodicky zde dochází k přeměně energie elektrického pole mezi vodiči na energii magnetického pole. Ve stojaté elektromagnetické vlně je mezi časově proměnnými vektory a fázový rozdíl . Tj. vektory a jsou na sebe navzájem kolmé.

Jaká je elektromagnetická vlna v hmotném prostředí?

Taková vlna není ničím ovlivňovaná. Není zpomalovaná ani tlumená a šíří ve všech směrech stejnou rychlostí c. Jakmile se dostane do hmotného prostředí, její šíření se změní. 4.1 Index lomu Prochází-li elektromagnetická vlna hmotným prostředím, atomy a molekuly pro- středí brání vlně v hladkém průchodu.

Jak se seznámit s elektromagnetickým polem?

Článek si klade za cíl seznámit čtenáře se základními otázkami účinků elektromagnetického pole (EMP) na člověka, s rozdílným hodnocením zdravotních rizik legislativou a různými skupinami odborníků a s neřešenými problémy nesouladu mezi EMC a zdravotními limity.

Související příspěvky: