Jak vytvořit množné číslo podstatných jmen?

Obsah

Jak vytvořit množné číslo podstatných jmen?

Jak vytvořit množné číslo podstatných jmen?

Množné číslo podstatných jmen vytvoříte v němčině pomocí pěti různých koncovek, často se změnou samohlásky. Pak jsou tu také výjimky. Pravda, vytvořit množné číslo není tak jednoduché, jako v angličtině, ale když se pozorně začtete, zjistíte, že to půjde. Ostatně, vždycky je tu slovník, nebo ne?

Co znamená jednotné číslo?

Číslo 1 Jednotné číslo. Jednotné číslo označuje jednu osobu, zvíře, věc apod. Poznáme ho podle toho, že si před slovo můžeme v... 2 Množné číslo. Označuje osoby, zvířata a věci, kterých je větší počet než 1. Pokud je něčeho větší množství, jedná se o... 3 Pár rozšiřujících informací navíc. Také hromadná a pomnožná podstatná jména řadíme k jednotnému či množnému číslu, v... More ...

Jak si zapamatovat jednotné číslo?

Pro správné určení čísla je důležité si zapamatovat, že jednotné číslo označuje jednu věc/zvíře/osobu/vlastnost, zatímco množné číslo označuje více než jednu věc/osobu/zvíře/vlastnost.

Co je rozdíl mezi množným a množným číslem?

Základním protikladem je zde jednost (singularita) –⁠ „jeden“ ( muž) a nejednost (pluralita) –⁠ „víc než jeden“ ( muži ), které jsou vyjadřovány tzv. číslem jednotným a množným. Význam množství je pak utvářen kombinací podstatných jmen s číslovkami ( deset lidí) nebo s jinými slovy, která pojmenovávají množství (např. tisícovka lidí ).

Související příspěvky: