Co je množné číslo?

Obsah

Co je množné číslo?

Co je množné číslo?

Množné číslo je varianta gramatická kategorie čísla, která označuje skutečnost, že se jedná o více než o jeden kus. Používá se jak u jmen ( podstatné jméno, přídavné jméno, zájmeno ), tak u sloves. V některých jazycích včetně češtiny vedle množného čísla existuje nebo existovalo i dvojné číslo či jeho pozůstatky.

Co je rozdíl mezi množným a množným číslem?

Základním protikladem je zde jednost (singularita) –⁠ „jeden“ ( muž) a nejednost (pluralita) –⁠ „víc než jeden“ ( muži ), které jsou vyjadřovány tzv. číslem jednotným a množným. Význam množství je pak utvářen kombinací podstatných jmen s číslovkami ( deset lidí) nebo s jinými slovy, která pojmenovávají množství (např. tisícovka lidí ).

Jaké jsou číslovky slov?

Vypisujeme‑li číslovky slovy, píšeme je zvlášť, např. dvacet jedna, dva tisíce dvě stě třicet jedna; dvacátý pátý, stý padesátý, tisící devítistý sedmdesátý čtvrtý.

Co jsou tvary množného čísla pomnožná?

Jména pomnožná mohou svými tvary označovat jak množství, tak jednotlivinu: jedny nebo dvoje housle, nebo v některých případech jednotlivinu vůbec neoznačují ( mluvidla ). Tvary množného čísla jsou zde bezpříznakové, o množství nic nevypovídají.

Související příspěvky: