Jaké jsou prognózy populačního vývoje?

Obsah

Jaké jsou prognózy populačního vývoje?

Jaké jsou prognózy populačního vývoje?

Podle prognózy populačního vývoje bude obyvatelstvo stárnout především shora věkové struktury, tzn., že bude přibývat osob ve vyšším věku a podíl produktivní složky se sníží. K největší početní redukci obyvatel ve věku 15 až 64 let by podle ČSÚ mělo docházet na přelomu 30. a 40. let tohoto století.

Kde je nejstarší část Evropy?

Nejstarší část Evropy je východoevropská nížinná Fennosarmatia s Východoevropskou rovinou. Zde leží i nejnižší místo Evropy v proláklině Kaspické nížiny (−28 m). Na východě je Východoevropská rovina lemována protáhlým pohořím Ural (1894 m) o délce 2500 km. Skandinávské pohoří (2469 m) je kaledonského stáří.

Co je světová populace?

8501. Světová populace je v demografii souhrn všech lidí, kteří k určitému datu žili, žijí nebo budou žít na planetě Zemi. Údaje jsou vždy přibližné, protože pro minulost chybí přesné údaje a budoucnost je předmětem odhadu a výpočtu. Podle amerického úřadu pro sčítání lidu žilo k 1.

Jak se Česká republika potýká s demografickým stárnutím?

Česká republika se stejně jako některé další evropské státy potýká s demografickým stárnutím obyvatelstva. V roce 2018 tvořila předproduktivní složka populace (0–14 let) 15,9 % všech obyvatel, produktivní složka (15–64 let) 64,5 % a poproduktivní (65 a více let) 19,6 %.

Související příspěvky: