Co je to voda?

Obsah

Co je to voda?

Co je to voda?

Voda je často označována přívlastkem „anomální“. Podíváme-li se do slovníku, zjistíme, že „anomálie“ je „nepravidelnost, výjimečnost; odchylka či úchylka od normálu“. Jenže co je to ten „normál“, není-li to voda, pro běžný lid nejobvyklejší kapalina?

Co obsahuje slaná voda země?

Většinu povrchu Země (71 %) pokrývá slaná voda moří a oceánů, jež tvoří 97 % celého vodstva na naší planetě. Obsahuje průměrně 35 g solí v jednom litru. Z toho 77,8 % chloridu sodného (NaCl), 10,9 % chloridu hořečnatého (MgCl 2) a další soli jako síran hořečnatý, síran vápenatý, síran draselný a jiné.

Kdy je pitná voda na žebříčku?

Úplně nejníže na pomyslném žebříčku stojí tzv. pitná balená voda, kdy si nepozorný zákazník v podstatě draze platí za plastový obal a obyčejnou vodu, podobnou té z kohoutku. Může být i mírně cítit po chloru. Jinými slovy to znamená, že tato voda mohla být upravována i chemicky a lze ji dodatečně obohacovat o minerální látky.

Kde se vyskytuje voda v přírodě?

V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném – led a sníh, v kapalném – voda a v plynném – vodní pára . Ledovec; zde se nacházejí tři skupenství vody pohromadě. Systematicky se voda nazývá „oxidan“ (od názvosloví IUPAC 93 ), vycházející z toho, že se jedná o anorganický jednojaderný hydrid (proto končí na příponu „-an“ ).

Související příspěvky: