Jaké jsou reflexní funkce míchy?

Obsah

Jaké jsou reflexní funkce míchy?

Jaké jsou reflexní funkce míchy?

Reflexní funkce míchy zabezpečuje především klidové napětí ve svalech a provádění jednoduchých svalových pohybů především obranného charakteru. (Např. rychlý obranný pohyb vyvolaný bolestivým podnětem.) Reflexně je míchou také řízeno vyprazdňování močového měchýře a konečníku, a různé funkce pohlavního aparátu - erekce a ejakuace.

Jak vznikají podmíněné reflexy?

Podmíněné reflexy vznikají takzvaným podmiňováním, které může být dvojího druhu. Klasické podmiňování označuje situaci, kdy je typická reakce (např. slinění psa) na typický podnět (jídlo) nahrazena stejnou reakcí, ale na jiný podnět (zvuk zvonku, vysílaný zpočátku při podávání jídla).

Co jsou nepodmíněné reflexy?

Nepodmíněné reflexy 1 Patří mezi ně např. ochranné reflexy: kýchací, kašlací, mrkací nebo odtahující reflex končetin (pokud sáhneme na... 2 Existuje několik reflexů, které má člověk již krátce po narození, jde tedy o novorozenecké čili primární reflexy (např. More ...

Jak vybavit reflexy u člověka?

VYŠETŘENÍ REFLEXŮ U ČLOVĚKA Reflexy u člověka vybavujeme vhodnými pomůckami. Nejčastěji se jedná o neurologické kladívko, ale i např. smotek vaty, zavírací špendlík, svítilna apod. Při vybavení reflexů hodnotíme jednak kvantitativní parametry (tzn. míru a intenzitu s jakou je reflex vybaven), jednak parametry kvalitativní.

Související příspěvky: