Jaký je fosfor v přírodě?

Obsah

Jaký je fosfor v přírodě?

Jaký je fosfor v přírodě?

Fosfor v přírodě se vyskytuje vždy ve svém nejvyšším oxidačním stupni, jakožto aniont kyseliny ortofosforečné PO43-. V půdě je fosfor obsažen ve formách anorganických i organických. Agronomicky nejvýznamnějším přirozeným zdrojem fosforu v půdě je primární minerál apatit.

Jaký je obsah fosforu v půdě?

Podíl minerálních sloučenin fosforu v půdě značně kolísá v závislosti na druhu a typu půdy, hloubce profilu půdy, úrovni fosforečného hnojení a podobně. V našich podmínkách mírného pásma obsah fosforu v minerálních vazbách tvoří zpravidla více jak polovinu veškerého množství P v zemědělsky využívancýh půdách.

Co se projevuje nedostatkem fosforu?

Nedostatek, nadbytek. Nedostatek fosforu v organismu, hypofosfatémie, se nejčastěji projevuje slabostí, malátností a rychlou únavou. Další příznaky nedostatku fosforu jsou bolestí ve svalech, poruchy polykání a otoky dolních končetin. Nadbytek fosforu, hyperfosfatémie, se obvykle projevuje jako nevolnost, zvracení a průjem.

Jak je nízká hladina fosforu v krvi?

Nízká hladina fosforu v krvi je totiž statisticky spojena s vyšším věkem. Prokázal to jak výzkum u lidí (nejnižší hodnoty fosforu měli lidé, kteří se dožili kolem sta let), tak u zvířat – nejdéle žijící zvířata mají také hladinu fosforu nižší.

Související příspěvky: