Kvóty jsou uvaleny na dovoz zemědělství?

Obsah

Kvóty jsou uvaleny na dovoz zemědělství?

Kvóty jsou uvaleny na dovoz zemědělství?

Kvóty jsou uvaleny na dovoz určitých druhů výrobků, kde by podle EU dovoz prohloubil odvětvovou krizi (výroba oceli, lodí, konfekce, aut a textilní a obuvní průmysl). V největší míře se kvóty týkají zemědělství. Kvóta prakticky představuje množství, na něž se bude vztahovat zvýhodněná celní sazba.

Co je dovozní kvóta?

- Dovozní kvóta je maximální množství statku, které stát povoluje dovézt. - Dovozní kvóta je nástroj obchodního ochranářství, drží ceny nahoře. - Omezení importu bývá praktikováno prostřednictvím vydávání licencí vybraným firmám. - Dovozní kvóta zvyšuje domácí cenu zboží, neboť kvůli omezení importů dojde k převisu poptávky nad nabídkou.

Kde jsou kvóty uvaleny?

Kvóty jsou uvaleny na dovoz určitých druhů výrobků, kde by podle EU dovoz prohloubil odvětvovou krizi (výroba oceli, lodí, konfekce, aut a textilní a obuvní průmysl). V největší míře se kvóty týkají zemědělství.

Jak zaplatit clo při dovozu zboží?

Výši cla si může dovozce spočítat pomocí systému Taric CZ, důležité je ale správné zařazení zboží do příslušné kategorie. Povinnost zaplatit clo při dovozu zboží se označuje jako celní dluh, přičemž jeho součástí jsou kromě cla i další daně (DPH, spotřební daň) a poplatky z celního řízení.

Související příspěvky: