Jaký je teplotní režim hlubinných vod?

Obsah

Jaký je teplotní režim hlubinných vod?

Jaký je teplotní režim hlubinných vod?

Vnitřní moře, oddělená od oceánu vysokým prahem, mají vlastní teplotní režim hlubinných vod ovlivňovaný nejen klimatickými poměry, ale i prouděním jako výsledku celkové vodní bilance a tvaru reliéfu dna. Mořská voda má při salinitě 35 ‰ a teplotě 0 °C hustotu 1,028 g.cm -3 (hmotnost 1 m 3 asi 1028 kg) a při teplotě 20 °C hustotu 1,024 g.cm -3.

Jaká je teplota mořské vody s hloubkou?

Změna teploty mořské vody s hloubkou je nejvýraznější v tropickém pásu (obr. 12.12) a směrem k polárním oblastem se rozdíly zmenšují. V okolí rovníku se teplota povrchové vody pohybuje kolem 26–27 °C a po zhruba 100–300 metrech nastává do hloubky 1 000 m rychlý pokles teploty až na 4 °C, při dně hlubokomořských pánví je teplota pouze 2–3 °C.

Co je teplota?

Teplota; Obecné Název, značka: Teplota, t, T Hlavní jednotka SI : kelvin: Značka hlavní jednotky SI K Rozměrový symbol Θ Dle transformace složek skalární Zařazení v soustavě SI základní

Co se týče povrchových teplot vody?

Osa nejvyšších povrchových teplot vody bývá nazývána teplotní rovník. Ten se v průběhu roku mírně posunuje a v některých částech oceánů přesahuje i na jih od geografického rovníku. V průměru jsou povrchové vody teplejší na severní polokouli než na jižní.

Související příspěvky: